Avrupalı'ların Sömürüsü: AFRİKA
Bugün Afrika, bir çok Batılı gözünde yoksunluk ve umutsuzluk yeri olarak görülüyor. Bu görüş kısmen doğrudur. Afrika'da, günümüzde nüfusun çoğunluğu işsiz durumdadır ve Afrika'daki gençlerin, batı ülkelerinde daha yeşil çayır arayışıyla düzensiz göçe başvurmalarına neden olmaktadır. Bu, birçok kişinin Sahara'yı veya Akdeniz'i Avrupa'ya geçmeye çalışmasıyla sonuçlandı ve Afrikalıların hayal kırıklığına uğramış vatandaşları haline geldiğini gösteriyor.
Afrika Arazi Kullanımı Ve Önemli Kaynaklar / GizliAdam.Net Tarafından Oluşturuldu. |
Doğal kaynaklarla Afrika zengindir. Fakat kıtalar bu kaynakları kendi nüfusuna fayda sağlayacak güçte kullanamazlar. Afrika'daki umutsuzluğun mevcut durumunu anlamak için, tarihle görüşmeliyiz. Kıtanın Avrupa temasından önce nasıldı yanı sıra temastan sonraki Avrupalıların faaliyetlerini anlamamız gerekir.
Avrupalılar Afrika'ya gelmeden önce Afrika, canlı ekonomik, sosyal ve siyasi yapılar sergiledi. Bununla birlikte, bunlar kendileri için servet yaratmak isteyen Avrupalılar tarafından büyük ölçüde bozuldu. Tarihçi Robin Walker bunu kanıtlıyor. "Sömürgeciliğin gelişinden önce Afrika'nın toplumlarının olmadığını iddia edebilecek biri var mı? 19. yüzyıldan önce Afrika toplumu içinde siyasi, ekonomik ve sosyal yapılar vardı. Frederic Caillaurd, Nil'in kaynağını keşfetme çabası sırasında, Mısır toplumunun yapılarına hayret etti. Büyük imparatorluklar Zimbabwe ve Zululand'da (ikisi adına) vardı ve 19. yüzyılda sömürge imparatorluklarının toprak kaptanı tarafından ezildi. "
500 yıldan fazla bir süredir, transatlantik köle ticareti gelişti. Bu daha sonra Üçgen Ticaret olarak anıldı. Köleler Afrika'dan Amerika'ya taşınmıştır. Köleler, Avrupa endüstrileri için ham maddeleri üretti. Hammaddeler Avrupa'da bitmiş mal haline getirildi ve satış için ya da daha fazla köle karşılığında Afrika'ya geri gönderildi. Avrupalılar, bu iğrenç ticareti sevmişti. Dönem boyunca pek çok Afrika başkanı ve liderinin cehaletini canlandıran Avrupalılar, Afrikalıları birbirlerini yakalamaya, yalnızca şeker veya barut alışverişi yapmak için yardımcı oldular.
Atlantik köle ticareti Bu ticaret, milyonlarca Afrikalıyı ülkelerinden zorla uzaklaştırdı. Bu sayı, çeşitli Afrika toplumlarına katkıda bulunan çok sayıda meslek ve meslek tecrübeli esnaf ve kadınlardan oluşuyordu. Onlar olmadan, Afrika toplumları zayıfladı. 12 milyondan fazla güçlü Afrikalı Atlantik'e köleler olarak hayatlarını sürdürmek için gönderildi. Köle ticareti Afrika ekonomisini baltaladı; Köle baskını ve adam kaçırma, araziyi mayınlamak ya da altın ile seyahat etmek için güvensiz hale geldi. Avrupalıların kölelere olan talebi, örneğin esaret altındaki kişiler için altın madenciliği yapmaktan daha çok para kazandı ve köle ticareti Afrikalıları daha barışçıl ilişkiler kurmak yerine baskınlar düzenleyerek birbirlerine karşı savaşmaya teşvik etti. Guyanese Marksist tarihçi Walter Rodney bu barbarlığı özetliyor. "En önemlisi (savaşın esir almanın başlıca araçları olduğu göz önüne alındığında), canlı ve sağlıklı olarak alınan milyonlarca insanı çıkarmak için öldürülen ve yaralanan insan sayısının tahmini yapılması gerekiyor. Elde edilen rakam, milyonlarcasının Afrika dışında canlı kalmasının birçok kez olacağı gibi, Avrupalılar tarafından köle üretimi yapılmasından dolayı Afrika nüfusundan ve işgücünden doğrudan kaldırılan Afrikalıların sayısını temsil eden rakam "dedi. Kömür ticareti bittiğinde sömürü sona ermedi. 1884-85 döneminde Avrupalılar, Afrika kıtasını kendi aralarında tartışmak için Berlin'de bir araya geldiler. Bu bölünmeden Afrika'yı ve zenginliklerini kontrol ettiler. Avrupalılar, Afrika başkanlarının rüşvetçiliğini halklarını birbirlerine çevirmek gibi vahşi katliamlar ve ihanet gerçekleştirdiler. Kolonileri güvence altına alarak, Avrupalılar Afrika kaynaklarını dokunulmazlıkla yağmalamaya başladılar. Kereste, altın, boksit ve elmaslar, diğer kaynaklar arasında Avrupa kentlerine sevk edildi. Aslında, bu dönemde Avrupalılar tarafından yağmalanan kaynakların miktarını kimse tahmin edemez. Avrupalılar kasıtlı olarak teknolojiye yönelik Afrika girişimini öldürdüler. Eğitim sistemi daha sonra, matematik, bilim, mühendislik ve teknoloji dışlanmış bir şekilde yapılandırılmıştır. Avrupalılar, Afrikalıların kendi imal edilmiş mallarını üretmek için bilgi edinmesini önlemek için bunu yaptılar. Ancak, bu zamana kadar, bazı Afrikalılar Batı'ya seyahat ettiler ve bir miktar eğitim ve aydınlanma elde etti. Bu eğitimli Afrikalılar evlerine döndüklerinde Avrupalıların yaptıklarıyla ilgili yanlış olan her şeyi açıkça gördüler. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle, Afrika bağımsızlığı mücadelesi başladı. Kanlı ve zordu - Avrupalılar istismar ettiği toprakları terk etmek istemediler. Ancak 1957'de o zamanki Altın Sahil (şu anda Gana) ile başlayarak bağımsızlık geldi. 1960'lara gelindiğinde Afrika'daki birçok ülke bağımsızlığını kazandı. |
Bununla birlikte, Avrupalılar halen Afrika ülkelerinin yönetimi konusunda çok büyük bir etkiye sahipti. Doğal kaynakları çoğunlukla Avrupa yatırımcıları tarafından Avrupalılara ait Afrika topraklarının çoğunluğuyla sahibi ve yönetimi altındaydı. Avrupalılar hala Afrika bitkileri ve minerallerinin ana alıcılarıydı. Bu arada, yeni süper güç, Amerika Birleşik Devletleri, Afrika'nın siyasi alanına müdahale etmeye başladı. Merkezi İstihbarat Dairesi tarafından yönetilen Birleşik Devletler, yalnızca Birleşik Devletlerin çıkarları için çalışan kukla rejimlerini kuran birçok darbeye sponsorluk yaptı. Bu, Birleşik Devletler'deki şirketlerin Afrika'nın zenginliğinden paylarını almalarına fırsat sağladı. Afrikalılar, bu dayanılmaz konularda olduğu gibi Afrika'da varlığı kontrol eden birçok Avrupa mirasıyla baş etmek zorunda kaldılar.
Bugün, Afrika ülkeleri Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) zayıf. İhracatları esas olarak birincil tarım ürünlerindendir. Sektörler neredeyse var olmayan ülkelerdir ve daha zengin ülkeler için büyük miktarda ulusal borçları vardır. Daha da kötüsü, zenginlerle fakir arasındaki uçurum büyümeye devam ediyor.
Bugün karşılaştığımız tüm Afrika sorunlarının Avrupalılar ya da Batılılar tarafından getirildiğini söyleyemeyiz. Elbette, Afrika hükümetleri kendileri halkına yardım etmek için yeterince şey yapmıyor. Birçok Afrika hükümetinde yolsuzluk ve başkalarının yanıltılması açıktır. Fakat tabii ki, Avrupalıların veya Batılıların Afrika'yı bugünkü haline getirmek için oynadıkları olumsuz role bakmayalım. Afrika bugün, kesinlikle Avrupa'nın deforme bir görüntüsüdür.
0 yorum:
Yorum Gönder