Korku ve kaygılarınızın esiri olmayın!
Korku, kaygı ve stres üçlüsü sıradan bir günü kabusa çevirebilir! Tabii ancak siz buna izin verirseniz… Günlük yaşamda stres, korku ve kaygıyla baş etmek için 14 alternatif yol bu yazıda sizi bekliyor. İşte korku ve kaygılara karşı etkisini kısa sürede gösteren o çözümler...
Korku, stres ve kaygıyı yenebilmek için 14 yol
İnsanoğlu geçmişten beri, bir şeyin gelip de bize zarar vereceği, veya bizi yemeye çalışacağı korkusuyla yaşamıştır. Hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir durum olsa bile, bunun kaygısını, korkusunu, stresini ömrü boyunca yaşamıştır.
Aşağıda, bir kısmı jilet keskinliğinde dişlere sahip olan hayvanlar göreceksiniz. Onların hepsi sizin iyiliğiniz için aşağıda toplanmışlar. Zihninizi eğiterek, onu sakinleştirmenize yardımcı olacaklar.
Stres, korku ve kaygının önüne geçebilmenizi sağlayacak, günlük hayatta uygulayabileceğiniz yöntemler.
1. Derin nefes alın
Derin nefes almak, huzursuzluk içinde olan metabolizmanızı rahatlatacak bir eylemdir.
2. Korktuğunuz şeyler ile ilgili kendinizi gözlemleyin
Kendinizi gözlemleyip eksik yönlerinizin farkına varın. Eksik yönleriniz, toplum içinde köpek gezdirmek de, bir toplantıda sunum yapmak da olabilir. Korkularınızın önüne geçerek, bu yönlerinizi geliştirmeye çalışın.
3. Yersiz korkularınızın hayat kalitenizi düşürmesine izin vermeyin
Bir şeye karşı bir korkunuz var ise bile, bu sizin tüm hayatınızın kalitesini etkilememeli. Korkularınızın önüne geçemiyorsanız da, onun kendi sınırı dışına çıkmasına izin vermeyiniz.
4. Egzersiz yapın
Egzersiz yapmak birçok açıdan metabolizmanız için faydalıdır. Vücudunuzun endorfin salgılamasını sağlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücut ısınızı yükseltir.
5. Kaygılarınızı coşku hali gibi yorumlayın
Yapılan araştırmalara göre, normalde kaygı duyulabilecek durumları, keyif alınabilecek hadiseler gibi yorumlayan insanlar hayatlarından daha fazla keyif alabiliyorlar. Bir barda karaoke gecesinde şarkı söyleyen birisinin, diğer insanların düşüncelerini dert edip, kaygı ve stres hissetmesi yerine, o andan keyif alması gibi.
6. Büyük resme bakın
Bir liste hazırlayın, hayatınızda iyi ve kötü giden şeyleri alt alta sıralayın. Bazen sadece yaşadığınız üzücü hadiselere odaklanır, hayatınızda güzel şeylerin de yaşandığının farkına varamazsınız. Bu liste göremediğiniz güzellikleri görebilmenize yardım edecektir.
7. Bu sefer doğru yoldasınız
Hayatta kalma içgüdümüz bizi etrafımızdan gelebilecek tehlikelere karşı korumaya planlanmıştır. O yüzden zihninizin size, kötü bir şey olabileceğini söylemesi çok normaldir. Ancak bu sefer doğru yoldasınız ve kötü bir şey olmayacak, bunun farkında olun.
8. Deneyimler birer oyundur
Hayatınızı koca bir oyun alanı gibi düşünün. Bir şeyler kötü mü gidiyor? baştan başlarsınız veya farklı bir yolu denersiniz.
9. Sahip olduğunuz değerlerin farkına varın
Kendinize bir hedef berlirlemeden evvel, sahip olduğunuz değerleri düşünün. Desteklerini hiç bir zaman esirgemeyen aileniz, veya başarılı kariyeriniz gibi. Bu değerlerin sizi, ulaşmanız gereken hedefe nasıl daha kolay ulaşmanızı sağlayacağını düşünün.
10. Başkalarına yardım edin
Bir başkasına yardım ederken, sahip olduğumuz negatif düşünceleri çok fazla anımsamayız. Genel bir pozitif ruh hali içine bürünürüz.
11. Kahve için
Düzenli kahve tüketiminin, stresli durumlara karşı bizi daha güçlü kıldığı söylenmekte.
12. Meditasyon yapın
Zihninizi yaşadığınız güne odaklanması konusunda eğitin. Ne gelecekte başınıza gelebilecek kötü olaylar, ne de geçmişte yaşadığınız pişmanlıklar bugünü keyifsiz geçirmenize sebep olmamalı.
13. Kendiniz ile konuşun
Bir araştırmaya göre, toplum önünde yapacağınız konuşma için prova yapıyorken, “ben” yerine, “sen” veya kendi isminizi kullanırsanız, daha başarılı bir konuşma yapma ihtimaliniz yükselmektedir.
14. Stresli olmanın pozitif yanları da var
Bilim adamları, stresli olmanın anlam yüklü bir hayat yaşadığınızın göstergesi olduğunu söylüyor. Siz de, yaşadığınız hayattan daha fazla keyif alabilmek için, stresli durumların pozitif etkilerinin de olabileceğini düşünün.
0 yorum:
Yorum Gönder