Bu Yılın Harika Ötesi 14 Bilim ve Teknoloji Olayı

Paylaşım Sayısı

Tavsiye Yayınlar : Bu Yılın Harika Ötesi 14 Bilim ve Teknoloji Olayı


Teknoloji'nin ve Bilim'in her sene gelişme gösterdiği su götürmez bir gerçek. Fakat bu sene güzel olaylar olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 
İsterseniz Liste'ye bir göz atalım.



1. Pandaların Nesli Artık Güvende 

Panda


Eylül’de Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği, pandaları nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar listesinden çıkarıp “savunmasız hayvanlar” listesine aldı. Sadece pandalar değil, oyuncak ayıların ilham kaynağı tüylü yaratıklar da nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar listesinden çıkarıldı. Ayrıca kraliçe kelebek popülasyonu da gelişme gösteriyor gibi görünüyor.

2. SpaceX'in Başarılı İniş Yapması
SpaceX

Nisan’da SpaceX’in okyanusun ortasındaki bir platform üzerine roket indirerek tarih yazdığı anı hatırlıyor musunuz? Bu oldukça havalıydı. Aynı zamanda gerçekten önemli bir meseleydi. Hareketli bir platforma iniş yapabilmek, şirketin roket güçlendiricileri yenilemesini ve yeniden kullanmasını kolaylaştıracak. Böylece uzaya gitme maliyetleri %30 azalacak.
3. Herkes için sanal gerçeklik


Çoğu yüksek kaliteli sanal gerçeklik deneyimleri güçlü bir bilgisayar gerektirirken Sony’nin başlığı, PlayStation 4 ile çalışıyor. Ayrıca kurmak için bir mühendislik diplomasına da ihtiyacınız yok. Kullanım kolaylığı ve görece düşük maliyeti ile bu sanal gerçeklik başlığının Amerika’yı kasıp kavuracağını düşünüyoruz.

4. Kütle çekimsel dalgaların bulunduğu an

Lazer İnterferometre Kütle Çekim Dalga Gözlemevi (LIGO) 1.3 milyar yıl önce çarpışmış olan iki kara delikten gelen kütle çekimsel dalgaları tespit etmişti. Bu olay uzay-zaman boyunca oluşan küçük dalgalanmaları ilk görüşümüzdü ve bu da bilim insanlarına kosmosu keşfedecek yepyeni bir araştırma alanı yarattı.

5. Kahraman yargıç petrol endüstrisine karşı koyuyor ve gençlerin hükümeti iklim değişikliği üzerinden dava etmesinin yolunu açıyor

Dünya ısınmaya devam ediyor. Gelecek nesiller eriyen buzullar, kuruyan çiftlik arazileri, söndürülemeyen yangınlar ve ciddi fırtınalarla mücadele etmek zorunda kalacak. Ama Oregon yargıcı Ann Aiken sayesinde 21 gençten oluşan bir grup, hükümeti iklim değişikliğini engellemekte başarısız olduğu için dava etme hakkı kazandı. Bu plan geçen yıl Hollanda’da bir mahkemede işe yaradı. Heyet, hükümete “Hollanda’daki emisyon 2020’de, 1990’da olduğundan en az %25 azaltılmış olmalı” hükmünü verdi.
6. Kanserle savaşan bir virüs

Bilim insanları uzun zamandır bağışıklık sistemini kansere karşı harekete geçirmek için virüslerin kullanılabileceğini biliyordu. Ama bizim virüslere karşı direncimize zarar vermeden virüsleri değişime uğratmaları biraz zaman aldı. 2015’in sonlarına doğru, IMLYGIC, FDA (Amerika Gıda ve İlaç Kurumu) tarafından onaylanan ilk viral kanser ilacı oldu. Melanom tedavisine yeşil ışık yakan bu uygulama ile modifiye edilmiş uçuk virüsü tümöre enjekte edilerek bağışıklık sistemimizin kansere karşı cevap vermesi sağlanıyor.
7. Güneş Sistemi’nde yeni bir gezegen olabilir


Bilim insanları güneş sistemimizin en dış kısımlarında, Plüton’dan 10-20 kat daha uzakta, devasa, Neptün boyutlarında bir gezegenin olabileceğini buldu. Gezegenin varlığı hala doğrulanmaya çalışılıyor olmasına rağmen, deliller gezegenin orada olduğunu destekliyor. Eğer gerçekten varsa, Güneş Sistemi’mizi yenilememiz gerekebilir.
8. Whatsapp şifrelemesi 1 milyar insanın güvenliğini artırıyor

Nisan’dan itibaren, Whatsapp sesli aramalar ve mesajlaşmalar için ucdan uca şifreleme kullanmanın önünü açtı ve böylece NSA’nın ve üçüncü şahısların konuşmalarınızı gizlice izlemesi çok daha zorlaşmış oldu.
9. Yeni doğa koruma alanları

Obama’nın Antartika’da ve Atlantik Okyanusu‘nda kurduğu deniz koruma alanları sayesinde orada yaşayan penguenler, katil balinalar ve ahtapotlar eminiz ki minnettar kalmışlardır.
10. Deng humması için aşı

Her yıl 400 milyon insan sivrisinekler tarafından taşınan deng hummasına yakalanıyor ve bu hastalık yüksek ateşe, ciddi baş ağrılarına, kusmaya ve bazen ölüme yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü bu yıl, deng hummasını önlemek için bir aşı önerdi ve aşılamalar Brezilya ile Filipinler gibi sıcak bölgelerde yapılmaya başladı.

11. Yaşama elverişli olması muhtemel bir komşu

Güneşimize en yakın yıldız, yaklaşık Dünya boyutlarında ve yıldızın yaşama el verişli bölgesinde yer alan kayalık bir gezegene ev sahipliği yapıyor. Proxima b bir gezegene ev sahipliği yapan, Dünya’nın en yakın komşusu. Onun ikinci Dünya olup olmadığını kesin olarak bilemememize rağmen (ki büyük olasılıkla değil) bir gün güneş sistemimizin dışına çıkıp onu ziyaret ettiğimizi hayal etmek eğlenceli. Onu ziyaret edebilmek için sadece bir dâhinin warp sürücüsünü icat etmesini beklememiz gerekiyor. Burada iş sana düşüyor Elon Musk.
12. Dünya çevresinde güneş enerjili bir uçuş

Pilotlar Bertrand Piccard ve André Borschberg, dünya çevresinde yaptıkları güneş enerjili 26,000 millik destansı uçuşu bitirirken Solar Impulse 2’yi Abu Dabi’ye indirdi. Ekip bu yolculuğun daha çevreci hava araçları için ilham kaynağı olmasını umuyorlar.
13. Ozon tabakası iyileşiyor

Dünyayı mor ötesi ışınlardan koruyan ozon tabakasındaki devasa delik 2000 yılında yaptığı zirveden bu yana CFC (kloroflorokarbon) seviyesindeki azalma sayesinde 1.5 milyon mil kare küçüldü.
14. Tazmanya canavarı sütünden alternatif bir antibiyotik

Antibiyotiğe dirençli bakteriler hızlı bir şekilde gelişiyor. Tazmanya canavarı sütünde bulunan antimikrobiyal peptidler ise, bakteriyel hastalıklarla savaşmada yeni bir çözüm olabilir.

BLOGGER ALEXA TEMASI Tavsiyeleri :

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2016 BLOGGER ALEXA TEMASI | Paylaşan:Bloggertema.top